Kokrhání kohouta aneb pokrytectví právního řádu.....

10. 07. 2016 10:26:45
Četl jsem na internetu o stížnostech lidí na kokrhání kohouta, který je brzy ráno budí. Když čtu rady právníků či zástupců obcí a měst, tak to na mě působí dojmem, že si s tímto problémem evidentně nevědí rady a vymlouvají se.

Typické je, že říkají, že když je kohout v paneláku je velká šance, že stěžovatel uspěje, ale na vesnici prý ne. Jenže problém je v tom, že ZÁMĚRNĚ nemluví o menších i větších městech se zástavbou rodinných domů, kterých se problém hlavně týká a kam dle mého názoru kohouti nepatří, pouze mluví o extrémech (panelák, vesnice). Argument, že kohout kokrhá a zakazovat se mu to nemá, je logický, ale kohoutovi přece nikdo nechce zakazovat kokrhat. Chyba vůbec není v kohoutovi, který jedná přirozeně, ale chyba je v bezohledných lidech, kteří budí lidi v okolí hlavně v létě, když mají kvůli horku ráno otevřená okna a přes noc větrají.

Osobně bych si nikdy kohouta v zástavbě nepořídil. Např. kohoutí kokrhání má intenzitu hladiny hluku 85 dB (decibelů) a jedoucí vlak jen o 5 db více, tj. 90 dB. Z toho je patrné jaký hluk vydává kohout. Zajímalo by mě, jestli jsou lidé povinni se podřídit režimu života kohouta, tj. vstávat velmi brzo ráno a chodit spát velmi brzo večer ("se slepicemi")? Každý člověk má svůj životní styl, od přírody jsou někteří lidé "ptáci" (velmi brzy vstávají, jsou hned čilí a velmi brzy večer uvadají a jdou spát) nebo "sovy" (které vstávají později, ráno jsou neaktivní a naopak jsou velmi aktivní pozdě večer a v noci a chodí spát pozdě večer nebo v noci), tj. lidé se zcela rozdílným životním režimem.
Zajímalo by mě, co by chtěli zástupci obcí a měst atp. zkoumat na kohoutím kokrhání a jak by to chtěli řešit. Je přece jasné, že kohout bude kokrhat brzy ráno a nic na to nezmění "odborná komise" a jediných řešením případného odstranění hluku 85 db je nepřítomnost kohouta. Proto mi připadají různá doporučení, nařízení směšná a pokrytecká, protože jakmile kohouta vypustí majitele z kurníku, tak začne kokrhat, přesněji řečeno "řvát" v sériích a čím více je ten den teplo a čím více svítí slunce, tak bude "řvát" častěji, je tam evidentně souvislost se sluneční aktivitou.
Pro "chytráky", kteří říkají, jak může někomu vadit kokrhání kohouta, mám doporučení, ať si ho dají pod okno a nechají ho otevřené a ráno poznají, proč si mnozí lidé stěžují, tj. pokud nevstávají dříve než kohout a proto je nebudí. Lidé, kteří si stěžují na obtěžování hlukem při spánku od kohouta jsou v právu, protože to je konkrétní jasně doložitelné (85 dB) obtěžování, které narušuje spánek. Představte si, že např. občan přijde z noční směny v létě, má otevřené okno a chce spát. Absurdita právní úpravy je v tom, že v paneláku ve městě lidi kohout zřejmě budit nesmí, ale v rodinném domku ve městě snad může? Mají snad lidé v paneláku "jiné uši" než lidé v rodinném domku? Místo aby se posuzovala intenzita hladiny hluku, tak se posuzuje, kolik lidí si stěžuje a v paneláku jich je logicky více.
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/najem-a-najemnici/23210-obtezovan-hlukem-kohout-u-sousedu.html

Autor: Zdeněk Steinbauer | neděle 10.7.2016 10:26 | karma článku: 30.75 | přečteno: 4684x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 15.87 | Přečteno: 382 | Diskuse

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 301 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.49 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma článku: 28.70 | Přečteno: 980 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1211

názory o životě

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...