Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kovat za plotem nacionalismus je cestou do pekel.........

"Odmítněte migrační politiku Merkelové, nabádají politici Sobotku", hlásá titulek z Novinek.cz. Zamýšlím se nad textem článku.  zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/412393-odmitnete-migracni-politiku-merkelove-nabadaji-pol

Někteří politici kvůli svým mocenským ambicím nepřiměřeně straší uprchlíky. Je to mimořádně nezodpovědné. Zaseli tím strach mezi obyvatelstvo, kde je řada lidí po skoro 27 letech po změně režimu frustrované neoliberálním kapitalismem, kde řada z nich přišla o důstojnost. Manipulace takových lidí je proto snadná, hledání falešných viníků, tj. menšin, odlišností, poté nasměrování hněvu vůči nim a tím zakrýt problémy neoliberálního kapitalismu, který bohatým dává a chudým bere, za jehož instalaci a udržování mají spoluzodpovědnost i kritici přijímání minimálního počtu uprchlíků. Tj. i politici ve článku, kteří před volbami vykřikují o tom, jak ochrání obyvatelstvo. Pokud by ho chtěli ochránit, tak ho dávno ochránili před neoliberálním kapitalismem a ne z něho profitovali jako např. Babiš, který si v článku bere do úst korektnost (odmítá ji), Filip, který je v politice po celou dobu po změně režimu, Fiala, předseda ODS a Bartošek z KDU-ČSL, kteří sice ve vrcholné politice nejsou dlouho, ale ODS a KDU-ČSL neoliberalismus neodmítly, naopak se na politice neoliberalismu ve vládách podílely.

Nevím, jestli to dělají úmyslně, že se snaží veřejnost strašit, že kancléřka Merkelová chce přijímat další milióny uprchlíků, ale já jsem si všiml, že Německo a jiné země, které solidárně pokud mohly pomohly lidem v nouzi, mění politiku, protože kapacita možností ubývá. Všiml jsem si, že kancléřka Merkelová akorát nechce říct generální stop, tj. žádného uprchlíka. Zájmem České republiky by mělo být celoevropské řešení a nevyhrocovat konflikt, protože si musíme uvědomit, že milióny muslimů v Evropě dávno a řádně žijí a není v zájmu nás s nimi vyvolat konflikt a šířit nenávist. Myslím, že je správné hlídat řecko-tureckou hranici tím spíše, kvůli událostem v Turecku. Myslím, že k tomu dojde. Odmítám nekonstruktivní postoj V4, protože problém neřeší, pouze se před ním schovává (např. plot).
Uprchlická krize má ideologický přesah, protože pokud se mezi obyvatelstvem šíří nenávist a nesolidarita vůči lidem v nouzi, můžeme si být skoro jisti, že nenávist a nesolidarita se projeví časem i v jiných oblastech než jen vůči uprchlíkům, ale i ve vztazích mezi spoluobčany, např. vůči menšinám, odlišnostem. "Kdo jednou nenávidí, nenávidí i příště."

Ohledně přijímání uprchlíků se jedná spíše o symbolickou pomoc v rámci EU, co po České republice žádá EU. Čeští politici by ji měli podpořit a ne kvůli svým mocenským ambicím ji odmítat a šířit ve společnosti atmosféru strachu a nenávisti. Čtu např. na sociálních sítích o údajných zrádcích, tj. o těch, kteří chtějí přijímat uprchlíky. Já si ale myslím, že zrádci jsou ti, kteří záměrně vytvářejí konflikt s jinou civilizací a uplatňují princip kolektivní viny i vůči obětem války, kterou i západní civilizace vyvolala v oblasti. V každé společnost je dost lidí, kteří chtějí atmosféru zla a nenávisti a čekají na impuls od politiků. Politici by měli být mimořádně zodpovědní. My s muslimy v Evropě dávno žijeme a ne že ne, proto je naším úkolem s nimi žít v míru jako doposud. Nikdo nechceme přijímat milióny uprchlíků ani Merkelová to nechce, tak prosím přestaňte strašit politici i když se blíží volby.

Protože je úřad prezidenta obecně brán s vážností, i když prezident má omezené pravomoce, je politika vůči uprchlíkům prezidenta Zemana zcela nepřijatelná a má významný podíl na atmosféře strachu a nenávisti a hrozí, že se přelijí i do vztahů mezi spoluobčany. Pokud by chtěl Zeman obyvatelstvu skutečně pomoci v pozici levicového prezidenta, za kterého se vydává, měl by např. výrazně vyzývat ke zvýšení minimální mzdy, ke zvýšení mezd obecně (pozoruhodné je, že tuto činnost supluje odborový předák pan Středula a přitom by to měla být politika levicových stran a levicového prezidenta, jsou vůbec levicoví?) a zastávat se neprivilegovaných sociálních skupin ve společnosti.

Hrozí, že šíření strachu a nenávisti od některých demkratických politiků zavedených stran a hnutí, tzv. umete cestičku, tj. vytvoří živnou půdu pro posílení krajní pravice, protože někteří frustrovaní lidé odmítnou jejich pro ně "soft" verzi a zvolí rovnou fašizujícího politka v uniformě jako se stalo na Slovensku v případě Kotleby.
 

 

Autor: Zdeněk Steinbauer | sobota 20.8.2016 16:34 | karma článku: 14,73 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Zdeněk Steinbauer

Bundesliga a zápletka o Ligu mistrů.....

dnešní kolo Bundesligy, předposlední, mi udělalo velkou radost.... Borussia Mönchengladbach vyhrála v Paderbornu 3:1 a splnila úkol..... toto utkání jsem sledoval, hrála se všechna ve stejnou dobu......

20.6.2020 v 20:00 | Karma: 5,82 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Oslavil jsem postup Manchesteru City a poté se ozvalo haló! gól neplatí, tady VAR.....

Oslava fotbalu, vysoká kvalita, dramatické utkání, mnoho gólů, ofenzívní pojetí hry. To vše nabídlo čtvrfinále Ligy mistrů Manchester City - Tottenham Hotspur. S jednou obrovskou kaňkou...... Video řečené VAR....

18.4.2019 v 1:25 | Karma: 7,36 | Přečteno: 360x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Skandální urážky trenéra Straky a jeho rodiny aneb "nesmrdí ve Slavii ryba od hlavy"?

Se zděšením jsem četl o urážkách fanoušků Slavie vůči trenérovi Karviné Františku Strakovi, které proběhly včera při utkání čtvrtfinále MOL Cupu ve fotbale v pražském Edenu.

3.4.2019 v 19:19 | Karma: 24,78 | Přečteno: 993x | Sport

Zdeněk Steinbauer

Favoritem Mistrovství Evropy ve fotbale. tzn. EURA 2020, je Belgie.

Začíná kvalifikace na Mistrovstí Evropy ve fotbale, tzn. na EURO 2020. Favoritem Mistrovství Evropy je pro mě Belgie, tým který hrál na MS v Rusku nejlepší, ofenzívní, atraktivní fotbal.

21.3.2019 v 13:56 | Karma: 6,50 | Přečteno: 193x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Na kole jezdit na silnicích bez úhony a poté být sražen na chodníku koloběžkou?

Jsem cyklista a necítím se být kolegou uživatele elektrokola či elektrokoloběždky. Vozidlo, která má k dispozici elektrický pohon není klasické kolo ani koloběžka.

27.10.2018 v 13:50 | Karma: 27,28 | Přečteno: 813x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11429x
názory o životě

Seznam rubrik