Zdeněk Steinbauer

Hanák se "pochlubil" nelegálním zaměstnáváním a chtěl by kázat morálku...

4. 10. 2016 13:32:11
Včera v Událostech komentářích byl krátký záznam videa z vystoupení poradce prezidenta Zemana, prezidenta svazu průmyslu a dopravy Hanáka na brněnském strojírenském veletrhu.

Je znám svým arogantním vystupováním, ovšem včera vybočil i ze své normy. Během chvíle dehonestoval nezaměstnané, řekl jejich počet (cca. přes 300 tisíc), a že prý potřebují v průmyslu kvalifikované středoškoláky a vysokoškoláky s technickou kvalifikací. Oslovil a osočil nepříjemným arogantním tónem premiéra, že bude chtít na tripartitě "rozbor" těch nezaměstnaných. (Tady vládne privátní podnikatel Hanák?) Dále řekl, že prý někteří z nich v klidu žijí na sociálních dávkách a že my (rozuměj podnikatelé) jim dáváme razítko, že je nechceme. Další velká skupina nezaměstnaných je prý v šedé ekonomice, možná uvedl, že prý cca. přes sto tisíc lidí.

Pokud jsem to dobře slyšel a pochopil, chtěl bych se k tomu vyjádřit.
Za prvé uvést celkový počet nezaměstnaných a zároveň žádat technicky kvalifikované středoškoláky a vysokoškoláky je "prázdným plácnutím", protože neví, kolik nezaměstnaných splňuje tato kritéria a ještě k tomu vůbec nemluvil o tom, kde se nezaměstnaný a pracovní pozice nachází, jestli nejsou oba na opačném konci republiky. Poté argumentoval, že prý jim dáme (rozuměj my podnikatelé) razítko, že uchazeče o nezaměstnání nepřijmeme. A já se ptám, no a co? Takhle to přece funguje pořád a za to nemohou nezaměstnaní, o přijetí do pracovního poměru přece rozhoduje zaměstnavatel.

Ale to je jen takový slabší předkrm. Poté přišlo něco, co mi vyrazilo dech. Hanák osočil nezaměstnané, kteří jsou údajně v šedé ekonomice (možná uvedl cca. přes 100 tisíc lidí). Jestli jsem ho dobře pochopil, tak údajně pracují nelegálně, načerno. Ptám se, kdo vystavuje pracovní smlouvu či zaměstnává nelegálně bez pracovní smlouvy? Přece privátní podnikatel. Zaměstnanec to vůbec nemůže ovlivnit. Mám chápat slova Hanáka jako přiznání páchání trestného činu krácení daně některými privátními podnikateli v širokém měřítku? Chce to snad svést na uchazeče o práci, že pracují načerno, když jinou možnost jim zaměstnavatel nedá? Nelegální zaměstnávání by mělo být trestným činem a ne ho trestat zástupným trestným činem krácení daní. Zaměstnávání načerno by měl stát dostatečně trestat a dostatečně aktivně vyhledávat. Privátní podnikatelé by si poté rozmysleli, jestli zaměstnávat načerno.


Drzost privátního podnikatele Hanáka nezná mezí, je podobně drzý jako Zeman (vrána k vráně sedá, je to jeho poradce). Dehonestuje, osočuje jiné a přitom se ještě přizná, že někteří privátní podnikatelé porušují zákon nelegálním zaměstnáváním. Přitom jsou to zaměstnavatelé, zastoupeni mmj. Hanákem na tripartitě, kteří odmítají odbory navrhované zvyšování nemravně nízké minimální mzdy (za pravicových vlád Topolánka a Nečase se nezvýšila ani o korunu po mnoho let) a jsou to oni, kdo blokují rozumnou dohodu. Využívají tak levnou pracovní sílu a mají tu drzost, že kážou morálku obětem systému kapitalismu nezaměstnaným. Nezaměstnaní existují proto, aby lidé jako Hanák mohli být pohádkově bohatí, protože nezaměstnanost umožňuje vyvinout vyšší tlak na zaměstnance, tj. dát jim více práce a méně peněz.

Minimální mzda v České republice údajně patří k nejnižším v EU. Přesto privátní podnikatelé jako je Hanák odmítají nemravně nízkou minimální mzdu zvýšit na důstojnou minimální mzdu např. ve výši 15 tisíc korun (což by bylo důstojné), oni odmítají ji zvýšit i na 12 tisíc korun!

Podobné výroky jako předvedl Hanák šíří v zemi sociální fašismus, který útočí na oběti nezaměstnané a naopak nežádá po privátních zaměstnavatelích solidaritu, protože dosahují zisku i z práce spoluobčanů. Je to účelový trik, jak poštvat proti sobě ty, co mají málo (zaměstnance) a ty, co mají ještě méně nebo skoro nic (nezaměstnaní) a zároveň zamlčovat, že někteří zaměstnavatelé platí nízké mzdy, zaměstnávají nelegálně a platí nízké daně (daň korporací, tj. právnických osob je pouze 19% a po optimalizaci údajně až 13%!) a naopak říkat, že údajně dávají lidem práci. Přitom smyslem privátního podnikání je zisk, což přiznávají i sami privátní podnikatelé, tzv. dávání lidem práci je pouze prostředkem k dosahování zisku.


Je to účelový trik, jak odvést pozornost od skutečného řešení problému, který je nespokojenost lidí. Klíč k řešení mají totiž zaměstnavatelé, pokud budou platit vyšší mzdy, vytvoří zaměstnancům lepší pracovní podmínky. Šíření podobných argumentů jako předvedl Hanák je ubohé a průhledné a může na to tzv. "skočit" pouze naivní neznalý člověk.
Hanba!

Autor: Zdeněk Steinbauer | karma: 24.92 | přečteno: 1307 ×
Poslední články autora