Zdeněk Steinbauer

Bylo prohlášení k Číně v režii Hradu a aktéři to nechtějí přiznat?

1. 11. 2016 11:16:54
Včera byl zveřejněn předvolební průzkum agentury STEM, kde sociální demokracie skončila až třetí s pouhými 14.4%.

Ihned se ozvali Huml a Foldyna a chtějí změnu ve vedení strany. Ozvali se tedy "Zemanovci", kteří v poslední době svoji politiku založili na šíření nenávisti a xenofóbie.


Kdyby byli korektní tak by počkali na další průzkumy, pokud by se jednalo o trend např. ve třech a více průzkumech najednou, je správné se tím seriózně zabývat. Nepříznivý výsledek pro ČSSD mohla ovlivnit návštěva dalajlámy a následné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů. Průzkum totiž proběhl od 13. do 21. října 2016 a prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů bylo vydáno 18. října 2016, tj. v době průzkumu.


V souvislosti s prohlášením mi nehraje jedna věc. Předseda Senátu pan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny pan Hamáček údajně nevěděli, že prohlášení bude veřejné. Premiér Sobotka včera v ČT řekl, že je v pořádku, že bylo zveřejněno. Řekl a nejen on, že text prohlášení připravilo ministerstvo zahraničí, které vyzvalo nejvyšší ústavní činitele, aby ho podepsali. Jenže je tu problém. Proč tedy prohlášení zveřejnil pouze Hrad na svých webových stránkách, když byl údajně prezident pouze jedním z ústavních činitelů vyzvaných k podpisu prohlášení? To by vypadalo, že prezident nebyl pouze jedním z podepisujících, ale že Hrad byl mnohem aktivnější. Tomu by nasvědovalo, cituji web ČT24: "Radiožurnál uvedl, že krátce před vydáním prohlášení nejvyšších českých ústavních činitelů o vztazích s Čínou přišla v úterý na Hrad čínská velvyslankyně. Podle rozhlasu se schůzka týkala návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku. Na Hradě se velvyslankyně setkala s ředitelem zahraničního odboru kanceláře prezidenta Hynkem Kmoníčkem, který rozhlasu schůzku potvrdil. Podle Radiožurnálu přišla velvyslankyně v úterý vpodvečer. Večer pak čtyři nejvyšší ústavní činitelé vydali prohlášení, ve kterém mimo jiné mluví o respektu k „územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“." zdroj http://www.ceskatelevize.cz/.../1939614-prohlaseni-k-dalajlam...


Dle výše uvedených informací to naopak spíše vypadá, že vydání prohlášení o strategickém partnerství s Čínou bylo v režii Hradu. Divím se sociální demokracii, že nechala zatáhnout do tohoto problému, který mohl výrazně ovlivnit předvolební průzkum. Zatímco tvrdé jádro voličů Zemana není citlivé na to, jestli prezident vyjádří partnerství s Čínou nebo Kongem, tak voliči sociální demokracie, mezi nimiž není nejspíše tvrdé jádro, mohou být na toto velmi citliví. Sociální demokracie se tak mohla nechat vlákat do pasti Hradu, protože mezi čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli jsou tři sociální demokraté.


Problém není ani tak v textu prohlášení, který je údajně stejný jako je ve smlouvě mezi Českou republikou a Čínou, ale v tom, že bylo zveřejněno, což může působit na některé lidi jako servilnost a zbytečnost. Kdyby prohlášení odešlo diplomatickou poštou, veřejnost by o tom nevěděla. Jenže Hrad prohlášení zveřejnil na svých webových stránkách. Proč Hrad?

Autor: Zdeněk Steinbauer | karma: 19.93 | přečteno: 667 ×
Poslední články autora