Cílit na nejnižší pudy, to je politika Zemana...

7. 12. 2016 12:24:39
Krajně pravicový prezident Zeman, který se vydává za levicového prezidenta, v Poslanecké sněmovně při projednávání zákona o státním rozpočtu šířil nenávist vůči lidem bez práce, používal princip kolektivní viny,

že prý nechtějí pracovat a že se prý vysmívají těm, co chodí poctivě do práce, prý by měli být bez sociálních dávek. Pochopitelně, že obecně v každé sociální a jiné skupině jsou lidé, kteří to zneužívají, ale jsou to výjimky v řádu promile a proto není možné zobecňovat. Pokud např. politik nebo privátní podnikatel spáchá trestný čin korupce, tak také Zeman nemluví obecně o tom, že politici či privátní podnikatelé jsou zkorumpovaní a neuplatňuje na ně princip kolektivní viny.
Bez konkrétních důkazů, bez konkrétní znalosti problému, šíření podobných myšlenek, je cílená fašizoidní rétorika s cílem štvát proti lidem bez práce lidi, kteří zaměstnání zatím mají. A tím vytvořit ideální podmínky např. pro majitele korporací, např. jeho mocenského spojence Babiše, k dosahování vyšších zisků.


Přitom v České republice existuje dobře fungující systém na Úřadech práce, který lidi, kteří nechtějí pracovat, vyřazuje z evidence Úřadu práce s fatálními následky, tj. nedostanou sociální dávky, stát neplatí zákonné zdravotní a sociální pojištění. Ministryně práce a sociálních věcí by se měla ozvat a veřejně říct, kolik lidí bylo např. letos vyřazeno z evidence Úřadu práce, kolik lidí nastoupilo do zaměstnání. Je to neustálý proces. Pokud někteří lidé poukazují na nabídku Úřadů práce, tak jsou to v drtivé většině pracovní pozice, ve kterých je obrovská fluktuace kvůli výši mezd a pracovním podmínkám, proto se opakovaně objevují v nabídkách práce, lidé do nich nastupují a po nějakém čase je opuštějí. Počet volných pracovních pozic je daleko nižší než počet nezaměstnaných a pokud bychom k nezaměstnaným přičetli i ty, co nejsou evidováni z různých důvodů na Úřadech práce, počet nezaměstnaných by se o hodně zvýšil. A volné pracovní pozice jsou z drtivé většiny ty, o kterých jsem psal výše, tj. u kterých je obrovská fluktuace kvůli nedobrým podmínkám. K tomu musíme ještě zohlednit v jakém místě republiky se nachází volná pracovní pozice a v jakém místě republiky se nechází uchazeč o zaměstnání. Doporučovat přestěhování za prací s minimání mzdou nebo o trochu vyšší je výsměch lidem. Je logické, že pokud budou týráni lidé bez práce, tak budou zaměstnanci pod větším tlakem privátním zaměstnavatelů, tj. dostanou více práce a méně peněz, protože se nebudou chtít dostat do pozice těch, které např. záměrně veřejně pranýřuje krajně pravicový prezident, který hájí zájmy korporací.

Podobnou politikou je záměr docílit, aby se zaměstnanci s mizernými mzdami rvali o drobty s lidmi bez práce a privátní zaměstnavatelé nebyli pod tlakem veřejnosti, aby zvyšovali mzdy, zlepšovali pracovní podmínky. Pokud si lidé nechají vnutit tuto primitivní, podlou politiku, jejich podmínky se nezlepší, ale naopak zhorší. Zaměstnanci by si měli uvědomit, že jsou na stejné lodi s obětmi kapitalismu, tj. s lidmi bez práce a pokud budou stát proti sobě, prodělají na tom obě sociální skupiny.


Zeman s přibývajícím věkem se projevuje více radikálněji vpravo v politickém spektru, evidentně ztráci zábrany a kvůli mocenským ambicím je ochoten se přízemně podbízet lidem ovládaných hněvem, kteří na mě působí tak, že více než zlepšit svoji situaci se chtějí pomstít falešným viníkům a Zeman jejich nenávist účelově rozdmýchává.....


Zeman tak nabízí jednoduchá řešení na mimořádně složité problémy a ještě k tomu bez potřebné odborné znalosti.


Podobná jednoduchá řešní na složité problémy nabízeli v historii a nabízejí krajně pravicoví populisté, kteří nemají lidem co nabídnout, protože sociální stát zaručující lidem jejich důstojnost nechtějí, proto je jejich politikou se vést na vlně strachu, hněvu a nenávisti.


Lidé by si měli uvědomit, že nenávist pohltí celou společnost a v konečném důsledku, někdo dříve někdo později, na to doplatí všichni......

Autor: Zdeněk Steinbauer | středa 7.12.2016 12:24 | karma článku: 25.40 | přečteno: 1127x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 478 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1447 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 460 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1211

názory o životě

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...