O nevině, vině rozhoduje v právním státě nezávislá justice, ne politici, média či "ulice"

13. 06. 2017 13:20:52
Zásahy prezidenta Zemana a ministra spravedlnosti Pelikána do probíhající "kauzy Rath" považuji za skandální ohrožení jednoho z pilířů demokratického systému nezávislé justice.

Prezident údajně vyhrožoval soudci Vrchního soudu, že označil odposlechy za nezákonné a ministr spravedlnosti použil sice legální možnost stížnosti pro porušení zákona v neprospěch obviněného, ale např. dle názoru bývalého Ústavního soudce Höllandera se jedná o, cituji, "byl zaveden do československého právního řádu pod sovětským vlivem přijetím trestního řádu v roce 1950", "pro politiky reprezentující moc výkonnou populistickým prostředkem v řadě kauz přinášejícím potlesk davu", "institut stížnosti pro porušení zákona česká teorie trestního práva po roce 1989 odmítla jako neslučitelný s principy demokratického trestního řízení, zejména pak s principem rovnosti jeho účastníků".


Je povinností zásadním způsobem oddělit dvě roviny, tj. 1) nezávislou justici a její kauzu Rath, justice rozhodne o nevině či vině a 2) sympatie či antipatie, laické úsudky, ovlivňování názoru lidí od jiných politiků, médií atp.


Rath je kontroverzní politik, který má řadu příznivců, ale i těch, co ho nenávidí a přejí mu vězení. Ale spravedlnost není o tom, co si který občan přeje, ale o tom, jestli je Rath nevinen či vinen. Ač se to může zdát nepraděpodobné, tak krabice se sedmi milióny, kterou údajně našli u Ratha na ulici, není "rozsudkem nezávislé justice v právním státě". Doufám, že rozsudky v této demokratické zemi neurčují politici, média či dokonce "ulice", ale nezávislá justice.

"Kauza Rath" je mimořádně citlivá s určitými zvláštními okolnostmi, jedná se o politika, který byl v době zatčení neformáním lídrem levicové opozice, který např. bránil privatizaci zdravotnictví a ostrými komentáři kritizoval pravicovou vládu. Že už tehdy byl nenáviděný řadou pravicových politiků a voličů, ale i spolustraníků, některých médií, jsem si v minulosti všiml. Pozoruhodná je obrovská péče, jaké se Rathovi dostalo od orgánů činných v trestním řízení, tj. např. dlouhodobé i prostorové odposlechy, o vazbě rozhodoval místně nepříslušný soud v Ústí nad Labem, vazba byla neúměrně dlouhá, což stát prostřednictví Ministerstva spravedlnosti přiznal a vyplatil Rathovi odškodné atp. Proto by měli politici např. Zeman, Pelikán být mimořádně opatrní a do kauzy jiného politika, tím spíše před volbami, nezasahovat, jinak se vystavují nebezpečí, že budou osočeni z ovlivňování kauzy a může to být závažný argument u Ústavního či mezinárodního soudu pro Ratha a jeho obhájce, že bylo porušeno právo na spravedlivý a nezávislý proces.


Lidé by si měli uvědomit, že zdaleka nejde pouze o Ratha, ale jde o to, jestli o nevině či vině bude rozhodovat nezávislá justice nebo politice, média či dokonce "ulice"....


Pozoruhodné je, že v kauze Rath Ministerstvo spravedlnosti uznalo nezákonnost tak dlouhé vazby a to samé ministerstvo prostřednictví ministra podalo stížnost pro porušení zákona v neprospěch obviněného. Tj. orgán, který již jednou sám přiznal selhání státu v této kauze v neprospěch obviněného se pustí do dalšího "ataku" obviněného a to v "teritoriu" nezávislé justice. Být na místě ministerstva spravedlnosti, mlčím, mlčím a mlčím.


Na závěr se zeptám, jestli měl bývalý Ústavní soudce pan Höllender pravdu, když uvedl jako údajný důvod existence sížnosti pro porušení zákona "potlesk davu"? Co myslíte, ozval se "potlesk davu"? Za sebe mohu říct, že jsem netleskal, protože není čemu.... Proč? Protože si přeji nezávislou justici. Nenechme se prosím ovlivnit emocemi, že se v této kauze jedná o z různých důvodů některými lidmi "nenáviděného" Ratha....

Odkazy na články Kauza Rath prolomila princip rovnosti http://echo24.cz/a/wzfk5/kauza-rath-prolomila-princip-rovnosti
Nejvyšší soud se v Rathově kauze zpronevěřil svému poslání http://www.reflex.cz/clanek/komentare/80000/nejvyssi-soud-se-v-rathove-kauze-zproneveril-svemu-poslani.html

Autor: Zdeněk Steinbauer | úterý 13.6.2017 13:20 | karma článku: 17.56 | přečteno: 566x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1211

názory o životě

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...