Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je stát tak benevolentní vůči nadměrnému hluku z motorek?

Stále častěji se ozývá burácení, řev motorek. Evidentně se zvyšuje počet motorek. Nic proti motorkám obecně, velmi rád např. sleduji MS silničních motocyklů a úchvatné souboje v kubaturách MOTO 3, MOTO 2 a MOTO GP.

Jenže silnice, veřejné komunikace nejsou závodní okruhy.
A u silnic, veřejných komunikací bydlí lidé a musí to poslouchat.
Ptám se, kde jsou hygienické hlukové limity, které mají chránit lidi před nadměrným hlukem poškozujícím zdraví, což je vědecky prokázáno?

Kde je tedy stát?
Stát snad dělá, že neslyší?
Stát ohluchl?
Ptám se proč?
Proč je vůči motorkářům narozdíl od jiných skupin tak benevolentní?
Že by mezi motorkáři byli snad ti, kteří o tom rozhodují?
Motorka není levná záležitost, poto se nabízí otázka, jestli ta státní benevolence vůči motorkářům není i benevolencí vůči bohatším, kteří mají logicky silnější lobby než např. majitelé kotlů na uhlí, kteří nemají kvůli finančním a technickým
možnostem v obci (např. není centrální rozvod tepla a plyn je pro ně příliš drahý) jinou volbu než topit uhlím? A s nimiž stát stále drsněji zachází pod vzletnou ochranou životního prostředí.
I proto se ptám, proč stát rezignoval např. na měření emisí u motocyklů s hmotností nad 400 kg, u nichž tato povinnost existovala?

Cituji: "O co přesně jde, vysvětluje již úvod tohoto pojednání – ministerstvo dopravy plánuje zrušit aktuálně povinné kontroly emisí dopadající na motocykly o hmotnosti přes 400 kg, zatímco pro lehčí stroje toto nařízení ze zákona o provozu na pozemních komunikacích neplatí. Informace uvedl iDnes.cz

Podle mluvčí úřadu Lenky Rezkové, chtělo ministerstvo vyjít vstříc těmto motorkářům, jelikož mají zajištěný kvalitní servis a jejich dopad na zvyšování škodlivin vypouštěných do ovzduší „je minimální“."
Více na: https://www.autorevue.cz/ministerstvo-dostalo-rozum-velke-motorky-a-ctyrkolky-nebudou-muset-na-emise

Zatímco EU je cestou zpřísnění kontroly mototcyklů, Česká republika naopak zrušila povinnost měření emisí u těžších motocyklů, tj. s hmotností nad 400 kg.
Pozoruhodné.

Četl jsem diskuze na motorkářských diskuzních fórech, kde se nejvíce dozvíte o realitě, o které stát mlčí,
média se o ni moc nezajímají.
Zde jsou některé komentáře, jsou velmi zajímavé a výmluvné.
Jsou náhodně vybrané.

Cituji:
1. komentář "Ijon  |  09. 05. 2018 10:10

20. květen 2018 – začne platit směrnice EU zavádějící v celé Unii měření hluku u podezřelých motocyklů, přičemž nejpozději do pěti let musí být všechny STK v zemích osmadvacítky vybaveny hlukoměrem. Zároveň v celé EU startuje povinnost pravidelné technické prohlídky u motocyklů s objemem válců nad 125 cm3 (to je v Česku povinné už dávno). Týkat se to bude hlavně zemí EU, které dosud technické prohlídky motocyklů neřešily."

2. komentář "JS  |  09. 05. 2018 13:47

Hluk některých motorek je mnohem větší zlo, než nějaké emise. Stejně na nich motorkáři najezdí jen minimum kilometrů ročně. Jenže když ve městě slyšíte motorku o 5 bloků dřív, než vůbec přijede na dohled, tak to je něco, co prostě nepochopím. Kdybych jel po městě v něčem, co dělá takový kravál (a v každém domě spí nějaký kojenec atd.), tak bych se styděl jak školák chycený při krádeži. Ale to by prostě PČR musela dělat víc, než měřit rychlost. Když jedu za moderním autem (které má alespoň katalyzátor a ECU), ze kterého se při akceleraci a zahřátém motoru valí hustý kouř (diesel i benzin), tak nemusím mít žádné extra vybavení, abych mohl auto s klidným svědomím poslat na emise. Kameru v autě mají, takže důkaz je. A že si to motorista nechá před emisema opravit (nová lambda skoro do každého auta se dá sehnat za 1000,-!!!) a projde? No byl by debil, aby neprošel. Ale pokud mají policisté záznam, jak se z něj valí dým, tak má mít prostě smůlu. Auta, která plní EURO 2 a výš a jsou v řádném technickém stavu, se žádný dým valit nemůže. A motorky od určitého počtu decibelů při běžné zátěži bych prostě do města vůbec nepouštěl. A je mi fuk, co si o tom myslí motorkáři, zejména vypatlanci na 100dB chopperech, stejně jako je mi fuk, co si myslí kuřáci o zákazu kouření v budovách."

3. komentář "HD  |  09. 05. 2018 14:36

a proto je moc fajn mit starou motorku na veteranskejch papirech. dobova stavba, zadny tlumice vejfuku a hlavne zadna pitoma STK, hehehe. a policajti maj smulu. kdyz motorka projde veteranskou testaci nemuzu proti tomu udelat vubec nic."

4. komentář "Zdeny Horáček (3MPS)
10. 05. 2018 07:33

Já bych to jen doplnil: je vidět, že tu je kupa motorkářů. A asi tu bude dost těch, so si jezdí kráti svůj volný čas na Červenohorské sedlo. Sezona již dávno začala a kdo tu lokalitu zná, tak nechť mi odpoví na tuto otázku: myslíte si, páni motorkáři, že svými motorkami neobtěžujete celé území z Koutů do Filipovic a navíc tuto loklaitu /vysokohorskou) nezatěžujete emisemi??? Zdá se vám to ohleduplně vůči těm, co tu bydlí nebo tady mají rekrační objetky? zdá se vám to správné vůči přírodě? V okolí 5 kilometrů od sedla jsou ty vyaše motorky slyšet a vysokou tady už léta nepotkáte. Vážně pochybuji o tom, že vaše řádění na ČH sedle, na Skřítku a v podobných lokalitách nevyvolá brzy njakou vám nepříjemnou reakci. jedna taková už to byla tak dva roky zpátky - celou silnici od SObotína na Skřítka posypali pískem, A rázem byl pokoj. A zo toto si můžete sami, byť mezi vámi jsou slušní, co chápou, že denně od 6 do deseteti večer lítata na motorce sem a tam přes sedlo asi není to pravé ořechové pro ty, co zde musejí žít a bydlet. A klidně se do mě pusťte, čekám reakce - ovšem v rámci pravidel a slušného jednání."

5. komentář "Zdeny Horáček (3MPS)
11. 05. 2018 08:19

Chlapče, jednak nejsem myslivec ani masorád, ale mám rád přírodu a není mi lhostejné, jak se k ní chováme. Primárně můj dotaz zněl, co si - jako motorkáři - myslíte o kvalitě života lidí - ať je po tvém - kolem Videlského sedla ( a dalších podobných lokalitách)??? Od dubna do října když musí denně poslouchat ten váš kravál? Zkus se nad tím zamyslet a vžít se do jejich sitauce a pak polož nějakou smysluplnou odpověď."

6. komentář "23.9.2016 od Fajous

Čaute,
asi před 2 tydny jsem byl projet Rakousko, kde mne zastavila hlídka. Ze začatku to vypadalo jako bežná kontrola, nicmene dojela policejni dodavka, a policisté z Ostreichu se rozhodli, že mi udělají kompletní technickou kontrolu. Po nějakém marném hledání je napadlo, že mi zmeří hluk. Limit je 85db a já měl naměřených 90db, takže mi dali pokutu 75e s tím, že je to všechno. Nechtěl jsem to nějak řešit jelikož jsme si pořádně s cajtama ani nerozuměli, tak jsem jim to zaplatil a valil dál s tím, že je to uzavřene. Nicmene ted mám doporučený dopis z rakouska na pošte a jsem si skoro jistý, že to souvisí prave s tímto. Muj dotaz tedy je, netušíte co to může byt a mám to vyzvedávat? Ti idioti to totiž neposlali na moje trvalé bydliště, ale na adresu, kde jsem bydlel asi 2 roky zpatky. Docela by mě zajímalo co tam může být, nicméně, nerad bych vyzvedaval složenku na 1000e za 5db hluku, když to jejich administrativa nezvládla. Předem díky za Vaše zkušenosti.

Více na: https://www.motorkari.cz/forum/?act=poradna&oid=1692
Copyright © Motorkari.cz"

7. komentář "(reakce na) Emise u STK
27.12.2007 v 00:07 | Nahoru | #5
Teaser>Ne e třikolky se normálně prodávaj legálně s TP...sice to nechápu, kde to všude museli ty výrobci vošéfovat, ale je to tak..nedokážu si představit, že by ty stary motory 3,5litru z Tatrovek 613 atd..s otevřenejma laufama mohly splňovat nějaky emisní limity, ale všechno je dneska možny :cool:

Více na: https://www.motorkari.cz/tema/?t=2690
Copyright © Motorkari.cz"

konec citací....

Zajímavé číst co se děje ohledně motorek v České republice, co se děje ohledně motorek např. v Rakousku.

Ptám se, neohluchl stát snad tím řevem ve městech akcelurujících upravených motorek na vyšší hladinu hluku?
Státu sděluji, že nadměrný hluk škodí zdraví.
Ptám se, bude stát chránit občany před nadměrným hlukem z motorek především ve městech a obcích?

 

Autor: Zdeněk Steinbauer | úterý 7.8.2018 13:43 | karma článku: 37,07 | přečteno: 2581x
  • Další články autora

Zdeněk Steinbauer

Bundesliga a zápletka o Ligu mistrů.....

dnešní kolo Bundesligy, předposlední, mi udělalo velkou radost.... Borussia Mönchengladbach vyhrála v Paderbornu 3:1 a splnila úkol..... toto utkání jsem sledoval, hrála se všechna ve stejnou dobu......

20.6.2020 v 20:00 | Karma: 5,82 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Oslavil jsem postup Manchesteru City a poté se ozvalo haló! gól neplatí, tady VAR.....

Oslava fotbalu, vysoká kvalita, dramatické utkání, mnoho gólů, ofenzívní pojetí hry. To vše nabídlo čtvrfinále Ligy mistrů Manchester City - Tottenham Hotspur. S jednou obrovskou kaňkou...... Video řečené VAR....

18.4.2019 v 1:25 | Karma: 7,36 | Přečteno: 360x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Skandální urážky trenéra Straky a jeho rodiny aneb "nesmrdí ve Slavii ryba od hlavy"?

Se zděšením jsem četl o urážkách fanoušků Slavie vůči trenérovi Karviné Františku Strakovi, které proběhly včera při utkání čtvrtfinále MOL Cupu ve fotbale v pražském Edenu.

3.4.2019 v 19:19 | Karma: 24,78 | Přečteno: 993x | Sport

Zdeněk Steinbauer

Favoritem Mistrovství Evropy ve fotbale. tzn. EURA 2020, je Belgie.

Začíná kvalifikace na Mistrovstí Evropy ve fotbale, tzn. na EURO 2020. Favoritem Mistrovství Evropy je pro mě Belgie, tým který hrál na MS v Rusku nejlepší, ofenzívní, atraktivní fotbal.

21.3.2019 v 13:56 | Karma: 6,50 | Přečteno: 193x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Na kole jezdit na silnicích bez úhony a poté být sražen na chodníku koloběžkou?

Jsem cyklista a necítím se být kolegou uživatele elektrokola či elektrokoloběždky. Vozidlo, která má k dispozici elektrický pohon není klasické kolo ani koloběžka.

27.10.2018 v 13:50 | Karma: 27,28 | Přečteno: 813x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadili na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Přes internet a zásilkou domů. Léky na předpis takhle chtějí tři čtvrtiny lidí

23. dubna 2024  14:31

O možnost pořídit si léky na předpis přes internet a nechat si je poslat domů mají zájem téměř tři...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11429x
názory o životě

Seznam rubrik