Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Software Remote Control System (RCS) pro sledování lidí policií byl legální nebo nelegální? Byl masívně používán k získávání citlivých informací o lidech, např. o jejich politických názorech a byly informace ukládány do databáze?

Komentář Martina Fendrycha (Aktuálně.cz): Firma Hacking Team pro českou policii za peníze šmíruje v počítačích. Její data ukradli hackeři. Když jste online, na soukromí zapomeňte, neexistuje.

Martin Fendrych píše o tom, že je to průšvih. S tím souhlasím. Možná, že se ale lišíme v názoru, co je tím průšvihem. Fendrych si možná myslí, že průšvih je, že se to prozradilo a já si myslím, že průšvih je, že policie používala údajně neústavní, nelegální sledovací hackerský software, který nebyl jen pasívním, ale aktivně prý napadal počítač šířením virů, exploitů, blokoval např. přehrávání YouTube (proč?) atp., prý zcela ovládl počítač uživatele, což prý český právní řád dle IT experta neumožňuje. Fendrych se dopustil chyby, když píše, že software používá česká policie 10 let, má ho od roku 2010, takže cca. 5 let.

Počítačový odborník a takzvaný etický hacker Lukáš Nový v rozhovoru popisuje, co všechno uměl speciální pirátský program, který si za miliony korun tajně kupovala česká policie. Cituji: "HT vyráběla a poskytovala prakticky kompletní špionážní software schopný účinně provádět všechny kroky a fáze průniku do počítačového systému: od průzkumu cíle a vyhledání bezpečnostních problémů přes vzdálenou instalaci ovládacího software až po analýzu ukradených dat, a dokonce i výrobu falešných důkazu v napadeném systému." Konec citace. Odkaz na článek http://zpravy.aktualne.cz/domaci/policie-smirovala-diky-tajnemu-programu-pocitace-i-telefony/r~c8c80202254511e5ae1b002590604f2e/

Novinář Martin Fendrych nevěří prý informaci předsedy komise pro sledování a odposlechy Kortemu (TOP09), který řekl, že software byl prý použit ve 47 případech. Myslí si, že cituji: "To však zřejmě tak docela neodpovídá realitě. Spíš půjde o sto až dvě stě případů." Konec citace. Souhlasím s tím, že software byl zřejmě použit víckrát než 47krát za cca. 5 let. Otázkou je kolikrát? Proč by ho policie kupovala za obrovské peníze, aby ho využívala vyjímečně a když prý komise pro kontrolu sledování a odposlechů dle svých slov o vlastnictví software policií nevěděla? Pokušení muselo být obrovské, proč by policie existenci software tajila i před komisí, když by vše probíhalo řádně dle zákona, tj. schválení soudcem jako v případě sledování osob či odposlechů telefonů? A to nemluvím o tom, že prý soudci schvalující odposlechy prý ani kolikrát nevědí, co přesně schvalují, dle slov předsedy Ústavního soudu Rychetského odposlechy schvalují i soudci, kteří se trestním právem nezabývají.

Tajný software by byl ideálním prostředkem k masívnímu "šmírování" národa a k ukládání informací o uživatelích počítačů do policejní databáze, které se mohou jednou tzv. "hodit", třeba až např. nebude svoboda slova v rámci tzv. "dělání pořádku", po čemž volá řada lidí a k čemuž fašizující společnost bohužel spěje.

Pan Fendrych vypráví, že červ (tajný software) se prý nasazuje až když odposlechy a sledování nepřinese výsledky. Jak to pan Fendrych ví? On byl u toho? V jiném článku jsme četl, že prý ředitel Útvaru zvláštních činností Policie České republiky Šibor řekl, že prý tajný software se nasazuje až v nejzazších případech, kdy není možné použít jiné. Proč bych tomu měl věřit, když tajný software byl utajen i kontrolní komisi? Pan Fendrych vypráví, že cituji: "Systém je nekřesťansky drahý a neskutečně náročný na vyhodnocení. Odtud plyne: nás se to netýká. Prostý český občan může v klidu hajat. RCS policie používá jen na nejvážnější případy. (Obvykle, asi aby veřejnost ukolébala, vytáhne pedofilii. My však nevíme, na co červíka nasazuje.) Mimochodem se nejedná o odposlech, jak některá média uvádějí, ale o sledování podle trestního řádu (paragraf 158d, třetí odstavec)." Konec citace. Znovu se ptám, jak to pan Fendrych ví, že "nás se to netýká, že prostý český občan může v klidu hajat"? Co když byl software tajně bez souhlasu soudce bez vědomí komise používán např. kvůli politickým názorům běžných lidí pod záminkou sledování tzv. extremismu pravicového či levicového?

Policie bez dostatečné kontroly je nebezpečím v demokracii. Důvěřuj, ale prověřuj!

 

odkaz na článek http://nazory.aktualne.cz/komentare/maler-s-cervem-byt-on-line-je-jako-stat-nahy-na-vaclavaku/r~0bbf40ac26e511e598af002590604f2e/

Autor: Zdeněk Steinbauer | sobota 1.8.2015 23:20 | karma článku: 20,79 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Zdeněk Steinbauer

Bundesliga a zápletka o Ligu mistrů.....

dnešní kolo Bundesligy, předposlední, mi udělalo velkou radost.... Borussia Mönchengladbach vyhrála v Paderbornu 3:1 a splnila úkol..... toto utkání jsem sledoval, hrála se všechna ve stejnou dobu......

20.6.2020 v 20:00 | Karma: 5,82 | Přečteno: 197x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Oslavil jsem postup Manchesteru City a poté se ozvalo haló! gól neplatí, tady VAR.....

Oslava fotbalu, vysoká kvalita, dramatické utkání, mnoho gólů, ofenzívní pojetí hry. To vše nabídlo čtvrfinále Ligy mistrů Manchester City - Tottenham Hotspur. S jednou obrovskou kaňkou...... Video řečené VAR....

18.4.2019 v 1:25 | Karma: 7,36 | Přečteno: 360x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Skandální urážky trenéra Straky a jeho rodiny aneb "nesmrdí ve Slavii ryba od hlavy"?

Se zděšením jsem četl o urážkách fanoušků Slavie vůči trenérovi Karviné Františku Strakovi, které proběhly včera při utkání čtvrtfinále MOL Cupu ve fotbale v pražském Edenu.

3.4.2019 v 19:19 | Karma: 24,78 | Přečteno: 993x | Sport

Zdeněk Steinbauer

Favoritem Mistrovství Evropy ve fotbale. tzn. EURA 2020, je Belgie.

Začíná kvalifikace na Mistrovstí Evropy ve fotbale, tzn. na EURO 2020. Favoritem Mistrovství Evropy je pro mě Belgie, tým který hrál na MS v Rusku nejlepší, ofenzívní, atraktivní fotbal.

21.3.2019 v 13:56 | Karma: 6,50 | Přečteno: 193x | Diskuse| Sport

Zdeněk Steinbauer

Na kole jezdit na silnicích bez úhony a poté být sražen na chodníku koloběžkou?

Jsem cyklista a necítím se být kolegou uživatele elektrokola či elektrokoloběždky. Vozidlo, která má k dispozici elektrický pohon není klasické kolo ani koloběžka.

27.10.2018 v 13:50 | Karma: 27,28 | Přečteno: 813x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11429x
názory o životě

Seznam rubrik