Střet zájmů privátního byznysu a politika zbavuje zemi obranyschopnosti

Jedno rčení praví, že "každý je strůjcem svého štěstí" a další rčení praví, že "kdo chce tam, pomozme mu tam"....

Evidentně selhává neoliberální kapitalismus, ale k mému úžasu lidé nechtějí např. demokratický socialismus nebo podobnou formu svobodné společnosti se sociální spravedlností, ale naopak volí majitele korporací, jejichž existence je součástí příčin jejich problémů. Jsou totiž pilíře systému, který "bohatým dává a chudým bere".

Jenže někteří lidé jakoby to nevěděli nebo nechtěli vědět a místo nápravy systému na sociálně spravedlivější si vylévají zlobu na těch, co jsou na tom ještě hůře než oni a naopak volí majitele korporací a tím zhoršují stav, protože parlamentní demokracii či demokracii prezidentského typu zbavují obranyschopnosti proti zájmům privátních podnikatelů, tj. i majitelům korporací.

Zcela iracionální myšlení voličů tím způsobí zhoršení postavení zaměstnanců a nezaměstnaných, veřejných služeb, lidských práv, sociálních vymožeností, solidarity, protože smysl existence privátního podnikání je dosahování co nejvyššího zisku, což je v rozporu se zájmy veřejnými. Majitel korporace, který se stane vrcholným politikem bude ve střetu zájmů (majitel korporace hájí privátní zájem, tj. svůj privátní zisk, politik by měl naopak hájit veřejný zájem) v zemi, která ztratí obranyschopnost proti zájmům privátního byznysu, což je pro veřejný zájem (veřejné služby atp.) mimořádně nebezpečné.

Např. Trump na předvolebním mítinku řekl lidem, že vy jste obětí zkorumpovaného systému. Pozoruhodné je to, že on v tom podle něj zkorumpovaném systému pohádkově zbohatl. Je to podobné co říká "český Trump" Babiš. Babiš akorát nemluví o systému, ale o politicích, což je v podstatě to samé.

Chtějí snad říct, že majitelé korporací se nesetkávali s politiky, nelobbovali v zemi, kde podle nich byla korupce? Trump i Babiš pohádkově zbohatli i na práci svých spoluobčanů v zemi, jejíž minulost kritizují.
Je to nedůvěryhodné, nemravné, skandální. Proč v takové zemi podnikali? Proč neprotestovali celou dobu co podnikali? Peníze jim v takových zemích předtím "nesmrděly"?
Trump a Babiš nemají morální právo kritizovat......

Autor: Zdeněk Steinbauer | úterý 1.11.2016 12:25 | karma článku: 17,59 | přečteno: 431x