O minimální mzdě nemohou rozhodovat privátní podnikatelé, jsou ve střetu zájmů.

Tzv. "pracující chudobu" je nutné řešit radikálním zvýšením minimální mzdy (minimálně 15 tisíc hrubého, mravné by bylo cca. 18 tisíc hrubého), která údajně patří v EU k nejnižším.

Radikální zvýšení minimální mzdy by mělo způsobit i zvýšení ostatních vyšších mezd.
Ovšem pokud se bude stát ptát těch, kteří to platí ze svého privátního zisku a jsou tedy v kardinálním střetu zájmů, tj. Babišů, Hanáků a jim podobných, tak náprava bude složitá. Privátní podnikatelé, kteří bohužel spolurozhodují o výši minimální mzdy např. v pozici 1. místopředsedy vlády, ministra financí (majitel korporace Agrofert Babiš) a člena Tripartity za privátní podnikatele (Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy, poradce prezidenta Zemana), se dohadují o každé pětistovce a brání radikálnímu zvýšení minimální mzdy i když se za pravicových vlád Topolánka a Nečase minimální mzda vůbec nezvyšovala. Když v současnosti privátní podnikatelé a politici hájící jejich zájmy kritizují návrhy na údajně příliš vysoké zvýšení minimální mzdy, tak proč neprotestovali, když se více let za pravicových vlád minimání mzda vůbec nezvyšovala? Odpověď zní, vyhovovalo jim to, jsou ve střetu zájmů.

Aby toho ještě nebylo málo, tak se údajně šíří obcházení zákonné minimální mzdy tím, že místo hlavního pracovního poměru jsou přijímáni zaměstnanci na tzv. brigády a zaměstnavatel sobě snižuje náklady tím, že jim nehradí zákonné zdravotní a sociální pojištění, které je cca. 2500 Kč za měsíc a které musí platit zaměstnanec sám a o to se mu snižuje minimální mzda. Údajně dokonce podobné pracovní poměry bez platby pojištění zaměstnavatelem nařizuje stát uchazečům o zaměstnání na tzv. doporučenkách Úřadu práce (z doporučenek údajně zmizela informace, jestli se jedná o hlavní pracovní poměr nebo brigádu), uchazeč o zaměstnání musí pracovní pozici "doporučenou" Úřadem práce přijmout, pokud ji odmítne je vyřazen z evidence Úřadu práce s likvidačními sankcemi v podobě ztráty pomoci v nouzi a stát přestane platit zdravotní a sociální pojištění, které se musí ze zákona platit. Ptám se, jak je možné, že v době, kdy je údajně více pracovních pozic, jsou údajně uchazeči o práci nuceni státem do brigád a tím nedosáhnou ani na minimální mzdu, protože si musí sami platit zákonné zdravotní a sociální pojistné?

zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/minimalni-mzda-az-52-tisic-korun-nove-porovnani-zemi-eu/r~3db644b8ff9c11e4bfa2002590604f2e/

Minimální mzda v zemích EU v roce 2015:

PořadíZemě
1.Lucembursko
2.-3.Belgie
2.-3.Nizozemsko
4.Německo
5.Irsko
6.Francie
7.
8.Slovinsko
9.Španělsko
10.Malta
11.Řecko
12.Portugalsko
13.Polsko
14.Chorvatsko
15.Estonsko
16.Slovensko
17.Lotyšsko
18.Maďarsko
19.
20.Litva
21.Rumunsko
22.Bulharsko
Autor: Zdeněk Steinbauer | středa 23.11.2016 10:47 | karma článku: 25,46 | přečteno: 952x
  • Další články autora
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11429x
názory o životě

Seznam rubrik