Cílit na nejnižší pudy, to je politika Zemana...

Krajně pravicový prezident Zeman, který se vydává za levicového prezidenta, v Poslanecké sněmovně při projednávání zákona o státním rozpočtu šířil nenávist vůči lidem bez práce, používal princip kolektivní viny,

že prý nechtějí pracovat a že se prý vysmívají těm, co chodí poctivě do práce, prý by měli být bez sociálních dávek. Pochopitelně, že obecně v každé sociální a jiné skupině jsou lidé, kteří to zneužívají, ale jsou to výjimky v řádu promile a proto není možné zobecňovat. Pokud např. politik nebo privátní podnikatel spáchá trestný čin korupce, tak také Zeman nemluví obecně o tom, že politici či privátní podnikatelé jsou zkorumpovaní a neuplatňuje na ně princip kolektivní viny.
Bez konkrétních důkazů, bez konkrétní znalosti problému, šíření podobných myšlenek, je cílená fašizoidní rétorika s cílem štvát proti lidem bez práce lidi, kteří zaměstnání zatím mají. A tím vytvořit ideální podmínky např. pro majitele korporací, např. jeho mocenského spojence Babiše, k dosahování vyšších zisků.

Přitom v České republice existuje dobře fungující systém na Úřadech práce, který lidi, kteří nechtějí pracovat, vyřazuje z evidence Úřadu práce s fatálními následky, tj. nedostanou sociální dávky, stát neplatí zákonné zdravotní a sociální pojištění. Ministryně práce a sociálních věcí by se měla ozvat a veřejně říct, kolik lidí bylo např. letos vyřazeno z evidence Úřadu práce, kolik lidí nastoupilo do zaměstnání. Je to neustálý proces. Pokud někteří lidé poukazují na nabídku Úřadů práce, tak jsou to v drtivé většině pracovní pozice, ve kterých je obrovská fluktuace kvůli výši mezd a pracovním podmínkám, proto se opakovaně objevují v nabídkách práce, lidé do nich nastupují a po nějakém čase je opuštějí. Počet volných pracovních pozic je daleko nižší než počet nezaměstnaných a pokud bychom k nezaměstnaným přičetli i ty, co nejsou evidováni z různých důvodů na Úřadech práce, počet nezaměstnaných by se o hodně zvýšil. A volné pracovní pozice jsou z drtivé většiny ty, o kterých jsem psal výše, tj. u kterých je obrovská fluktuace kvůli nedobrým podmínkám. K tomu musíme ještě zohlednit v jakém místě republiky se nachází volná pracovní pozice a v jakém místě republiky se nechází uchazeč o zaměstnání. Doporučovat přestěhování za prací s minimání mzdou nebo o trochu vyšší je výsměch lidem. Je logické, že pokud budou týráni lidé bez práce, tak budou zaměstnanci pod větším tlakem privátním zaměstnavatelů, tj. dostanou více práce a méně peněz, protože se nebudou chtít dostat do pozice těch, které např. záměrně veřejně pranýřuje krajně pravicový prezident, který hájí zájmy korporací.

Podobnou politikou je záměr docílit, aby se zaměstnanci s mizernými mzdami rvali o drobty s lidmi bez práce a privátní zaměstnavatelé nebyli pod tlakem veřejnosti, aby zvyšovali mzdy, zlepšovali pracovní podmínky. Pokud si lidé nechají vnutit tuto primitivní, podlou politiku, jejich podmínky se nezlepší, ale naopak zhorší. Zaměstnanci by si měli uvědomit, že jsou na stejné lodi s obětmi kapitalismu, tj. s lidmi bez práce a pokud budou stát proti sobě, prodělají na tom obě sociální skupiny.

Zeman s přibývajícím věkem se projevuje více radikálněji vpravo v politickém spektru, evidentně ztráci zábrany a kvůli mocenským ambicím je ochoten se přízemně podbízet lidem ovládaných hněvem, kteří na mě působí tak, že více než zlepšit svoji situaci se chtějí pomstít falešným viníkům a Zeman jejich nenávist účelově rozdmýchává.....

Zeman tak nabízí jednoduchá řešení na mimořádně složité problémy a ještě k tomu bez potřebné odborné znalosti.

Podobná jednoduchá řešní na složité problémy nabízeli v historii a nabízejí krajně pravicoví populisté, kteří nemají lidem co nabídnout, protože sociální stát zaručující lidem jejich důstojnost nechtějí, proto je jejich politikou se vést na vlně strachu, hněvu a nenávisti.

Lidé by si měli uvědomit, že nenávist pohltí celou společnost a v konečném důsledku, někdo dříve někdo později, na to doplatí všichni......

Autor: Zdeněk Steinbauer | středa 7.12.2016 12:24 | karma článku: 25,40 | přečteno: 1127x
  • Další články autora
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11429x
názory o životě

Seznam rubrik